Yleensä olen tehnyt alakarppipashani suomalaisen perinteen mukaan, eli laittanut pashaan sitruunamehua ennemmin kuin vaniljaa ja sattumiksi hienonnettuja tai kokonaisia rusinoita sekä joskus mantelirouhetta. Googlatessani erilaisia pashaohjeita silmäni osuivat tähän venäläistyyppiseen pashaan, ja olin oitis myyty. En edes tiennyt, että venäläinen pasha poikkeaa jotenkin suomalaisesta.
Pashan ainesosat olivat yksinkertaisia ja mausteena oli käytetty pelkkää vaniljaa. Pashasta teki ehdottomasti mieli kokeilla karpinnettua versiota. Tulos oli loistava ja toi mukavaa vaihtelua normipashalle. Vielä karppiversio kulitsasta, ja herkullinen pääsiäinen on taattu.
|
Vinkkejä pashan tekoon
Muottiin käy minkälainen tahansa väriä päästämätön, pesty harsokangas. Itse käytin kestovaipoiksi ompelemiani harsoja.
Mieleni teki hankkia kunnon pashamuotti, mutta havahduin asiaan liian viime tingassa enkä ehtinyt moista hommata. Onneksi taloudesta löytyi paljon sopivaa pashamuottikamaa:
On hienoa, että kaupasta saa nykyään kermarahkaa, jossa on kunnon rasvaprosentti. Sitä tulisikin käyttää tämän pashan teossa, jolloin kermaa ei tarvitse lisätä lainkaan. Myös tuhti annos voita pitää huolen, että pasha on täyteläistä.
Käytän itse Rainbown kermarahkaa. Purkeissa tulisi olla pakkauksen merkinnän mukaan 250 g rahkaa, mutta minun vaakani mukaan jokainen rasia sisältää poikkeuksetta ainakin 10 g vähemmän. Inhottavahko juttu, mutta tässä reseptissä ei haittaa, vaikka rahkaa jäisi puuttumaan muutaman kymmenen grammaa. Vielä kun löytäisi jostain luomukermarahkaa.
Yritin kyllä itsekin tehdä rahkaa piimästä ja maidosta tämän ohjeen mukaan, mutta tuloksena oli lähinnä ricottaa.
Reseptin kehittelystä
Olen monena vuonna tehnyt vähähiilihydraattista pashaa. Viime vuonna tein sitä muistaakseni soveltaen jotain karppiforumin reseptiä. Pasha tuli koristeltua aika krumeluurimaisesti. Hennon keltainen kermavaahto saa värinsä kurkumasta:
Täksi pääsiäiseksi halusin kehitellä toisenlaisen reseptin. Aloin googlailla ideoita, ja löysin englanninkieliset ohjeet suomalaisilta sivuilta venäläiseen pashaan. Aineksia oli mukavan vähän, mutta ohjeet olivat melkoisen monimutkaiset.
Karpinsin reseptin korvaamalla sokerin karppitomulla ja vaniljasokerin vaniljatangolla. En halunnut käyttää kiteistä erytritolia, koska epäilin sen jäävän kiteiseksi myös lopulliseen pashaan. Karppitomu on erytritolin ja stevian yhdistelmä, ja se liukenee yleensä todella hyvin mihin tahansa. Kokeeksi käytin yhdessä erässä puhdasta tomumaista erytritolia (SukrinMelis), mutta se muodosti isoja, pallomaisia kiteitä sekä pieniä hitusia pashan joukkoon. Kummallista.
Ainekset olivat siis koossa ja seuraavaksi niistä tuli saada aikaiseksi kiinteä ja samettinen pasha. Yksinkertaistin valmistusprosessia maksimaalisesti: laitoin kaikki ainekset kerralla kattilaan ja aloin kuumentaa sekoittaen. Voi suli mukaan hienosti ja seoksesta tuli tasaista. En antanut seoksen kiehua, vaan sen mukavasti saottua kaadoin koko massan harsolla vuorattuun ruokailuvälineidenkuivatusastiaan. Seuraavana päivänä kurkistelin tulosta. Vaniljainen, täyteläinen ja ennen kaikkea todella herkullinen pasha vei kielen mennessään! Ei siis paha ensimmäiseksi kokeiluksi.
Yhteen koe-erään lisäsin joukkoon vielä yhden keltuaisen. Se paransi rakennetta pienesti mutta kivasti.
En muuten ole laskenut pashan makroja, koska valutetun heran mukana menneitä ravintoaineita on maallikon vaikea arvioida. Ilman valuttamista koko pashamassan hiilihydraattimäärä on 19,9 g, eli ei mikään huippukorkea. Pasha on niin täyteläistä, että sitä tuskin kerralla jaksaa syödä kovin paljoa.
Vinkkejä variointiin
Jos haluat täyttää pashan sattumilla ja muilla herkuilla, se on helppoa. Lisukkeista tulee kyllä lisää hiilareita, joten jos olet tarkka hiilareiden kanssa, tämä kannattaa huomioida. Lisää kaikki lisukkeet muiden ainesten joukkoon ennen kuumentamista. Itse tosin sitruunamehua lisätessäni kyllä lisäsin sen vasta aivan lopuksi kuumaan seokseen.
Tässä vinkkejä lisukkeisiin:
- 1/2 dl mantelirouhetta
- 1/2 dl luomurusinoita hienonnettuna
- 1 rkl vastapuristettua sitruunamehua luomusitruunasta.
Vaniljan voi korvata sitruunamehulla tai sitruunan voi lisätä vaniljan lisäksi. Minusta 1 rkl sitruunamehua toi sopivan sitruunaisen maun, 2 rkl dominoi liikaa. Mutta kukin makunsa mukaan.
Suklaapashaakin kokeilin tehdä lisäämällä joukkoon 30 g 100-prosenttista suklaata. Lopputulos olisi voinut olla makeampikin ja suklaan laatu parempi. Ehkä olisi kannattanut käyttää hieman miedompaa suklaata, kuten esimerkiksi 85-prosenttista suklaata. Halusin pitää hiilarit mahdollisimman alhaisina, joten sen takia valitsin mahdollisimman vähähiilarisen suklaan. Seuraavaan suklaapashakokeiluun voisin laittaa kaakaojauhetta ja raastettua tummaa suklaata.
Ensi viikolla ehdinkin julkaista vielä yhden pääsiäisreseptin. Vuorossa on karppaajan kulitsa, joka käy mainiosti tämän pashan kanssa.
Annamari says
Hei!
Kiitos ohjeesta: ihan pashaahan siitä tuli! 😉 😀
– Tällä ohjeella tehtynä meidän makuumme oli tosin aivan liian makeaa, vaikkemme laittaneet rusinoita, ja kirpeytenä oli se 1 rkl sitruunan mehua.
1 – 1,5 dl erytritolia riittää meille varmasti ensi vuoden kokeiluun! 😉 – Vaan: pelkkiä makuasioitahan nämä. 🙂
elviira says
Hei! Ihana kuulla, että maistui Makeutta tosiaan kannattaa säätää oman maun mukaiseksi. Onkin parempi, ettei tarvitse käyttää niin paljon makeutetta