“Parhaita alakarppikeksejä joita olen koskaan maistanut”, mieheni kommentoi. Olin otettu, koska hän on melkoinen kulinaristi ja olen leiponut kymmeniä erilaisia karppikeksejä monilla eri ohjeilla.
Tarvittiin yrityksiä, erehdyksiä ja rutkasti uteliaisuutta, jotta syntyi yksinkertainen ja hyvä keksiresepti johon olen tyytyväinen. Rapean rouskuvaa, voita, vaniljaa, toffeeta. Tuliko jo vesi kielelle? Paitsi karppaajille, keksit sopivat myös niille jotka eivät voi syödä gluteenia tai kananmunaa.
|
Ravintoarvot | Proteiini | Rasva | Hiilihydraatit | kcal |
Koko satsi: | 46.5 g | 120.4 g | 13.8 g | 1329 kcal |
Per keksi jos yhteensä 12 keksiä: | 3.9 g | 10.0 g | 1.2 g | 111 kcal |
Per keksi jos yhteensä 14 keksiä: | 3.3 g | 8.6 g | 1.0 g | 95 kcal |
Per keksi jos yhteensä 16 keksiä: | 2.9 g | 7.5 g | 0.9 g | 83 kcal |
Per keksi jos yhteensä 18 keksiä: | 2.6 g | 6.7 g | 0.8 g | 74 kcal |
Per keksi jos yhteensä 20 keksiä: | 2.3 g | 6.0 g | 0.7 g | 66 kcal |
Vinkkejä keksien tekoon
Kaikkien ainesten tulisi olla huoneenlämpöisiä, ainakin voin.
Jos sinulla ei ole heraproteiinia, voit korvata sen käyttämällä yhteensä 3,5 dl mantelijauhoa ja lisäämällä 2 tl luomuvaniljauutetta makeutteiden joukkoon ennen kuivien aineiden lisäämistä. Kekseistä ei tule niin rapeita kuin heraproteiinin kanssa, mutta silti mainioita.
Taikinasta tulee 18 kpl keksejä, joiden halkaisija on n. 6,5 cm ja paksuus n. 0,5 cm. Jos haluat tehdä keksejä kerralla enemmän, voit tuplata ainesten määrän.
Kaikista tärkeintä on antaa keksien jäähtyä täysin ennen niiden poistamista pelliltä. Niihin ei edes kannata koskea kun ne ovat kuumia, sillä ne ovat todella hauraita. Keksit kyllä pysyvät koossa jäähdyttyään mutteivät kuumina.
Reseptin kehittelystä
Makustevia on loistava keksintö. Siinä on makeus ja luonnollinen aromi näppärästi samassa paketissa. Valitettavasti makustevioita ei saa Suomesta, ainakaan kovin helposti. Tilaamalla niitä sen sijaan saa helposti ja edullisestikin. Minä tilaan omani USA:sta, joko Vitacostilta tai iHerbistä.
Olen käyttänyt toffeesteviaa lähinnä juomissa ja jälkiruoissa, ja tämä keksikokeilu oli ensimmäinen kerta kun käytin sitä leivonnassa. Olin iloisesti yllättynyt siitä, kuinka hyvin se sopii näihin kekseihin.
Steviassa on yleensä lakritsimainen jälkimaku. Joidenkin valmistajien steviassa todella paha, joidenkin toisten valmistajien steviassa taas jälkimakua on todella vähän. Yleensä aina sitä kuitenkin on. Siksi olen käyttänyt tässä reseptissä myös erytritolia antamaan makeutta.
Erytritoli yksinään tuntuu suussa viileältä ja maistuukin jännältä. Yhdistämällä steviaa — tässä toffeesteviaa — ja erytritolia saadaan makeutta ilman että kummankaan makeutusaineen sivumaku tulee liikaa esiin. Kun joukkoon lisätään vaniljanmakuista heraproteiinia, yhdistelmä maistuu suorastaan taivaalliselta!
Alkuperäinen ajatukseni oli tehdä toffeekeksejä. Kun huomasin miten hyvin vaniljanmakuinen heraproteiini sopii kekseihin, minun täytyi nimetä resepti uudelleen vanilja-toffeekekseiksi, mikä ei ole mielestäni ollenkaan paha juttu 🙂
Ensimmäiseen kokeiluuni käytin 115 g voita, 60 ml erytritolia, 20 tippaa toffeesteviaa ja 115 g mantelijauhoa. Pidin toffeisesta mausta, mutta liian voin takia kekseistä tuli todella hauraita.
Seuraaviin kokeiluihin lisäsin joko ksantaania, psylliumia tai munan. Millään näistä ei tullut hyviä tuloksia. Keksit, joissa käytin munaa, olivat rakenteeltaan hyviä ja koossapysyviä, mutta maku kärsi. En tiedä miksi.
Kokeilin myös eri määrillä mantelijauhoa, voita, erytritolia ja toffeesteviaa. Kekseistä tuli hyviä ja ihan maukkaitakin, muttei täydellisiä.
Mietin, miten keksien rakennetta saisi paranneltua niin, että niistä tulisi hyvin koossapysyviä mutta silti rapeita ja voisia. Kokeilin vaniljanmakuista heraproteiinijauhetta, ja lopputulos oli suoraan sanottuna jumalainen! Keksien rakenne oli rapea ja ne pysyivät koossa hyvin, ja vaniljasta tuli hieno maku. Mikä parasta, erytritolin viileyttä tai stevian lakritsimaisuutta ei tuntunut ollenkaan. Kokeilin myös maustamatonta heraproteiinia vaniljanmakuisen sijaan, mutta pidän paljon enemmän kekseistä, joissa on käytetty vaniljanmakuista proteiinijauhetta.
Ensimmäisissä keksikokeiluissani vaahdotin ensin voin ja makeutusaineet ennen kuin lisäsin mantelijauhon. Halusin kuitenkin kokeilla yksinkertaistaa valmistusprosessia. Yhdistin kaikki aineet ja vatkasin taikinan tasaiseksi sähkövatkaimella. Kekseistä tuli aivan yhtä hyviä näinkin, joten miksi siis tehdä asiat turhaan monimutkaisemmin?
Kaiken kaikkiaan suurin ongelma tämän reseptin kehittelyssä oli käyttää tarpeeksi voita, jotta kekseistä tulee rapeita ja maukkaita, muttei liikaa jottei niistä tule liian hauraita. Makeutusaineiden määrää piti myös säätää, jotta toffeestevia antaa tarpeeksi toffeen makua muttei lakritsimaisuutta, ja erytritoli tarpeeksi makeutta muttei viileyden tuntua.
Vinkkejä variointiin
- Lisää rouhittuja pähkinöitä lisäämään rouskuvuutta. Erityisesti macadamiapähkinät sopivat hyvin, ja ovat vielä todella vähähiilihydraattisiakin.
- Dippaa keksit sulatettuun tummaan suklaaseen. Jos et syö keksejä heti, laita ne jääkaappiin esim. leivinpaperin päällä, jotta suklaa jähmettyy herkulliseksi kuorrutukseksi.
- Lisää taikinaan lopussa rouhittua tummaa suklaata.
- Vaniljanmakuisen heraproteiinin tilalla voi käyttää muita makuja. Kokeilin suklaata ja mansikkaa, ja kekseistä tuli maukkaita.
Keksien sijaan voit paistaa taikinan palloina tai puolipalloina, eli jätät vain litistysvaiheen väliin. Myös tällä tavalla tulee todella hyviä pikkuleipiä jotka pysyvät vieläkin paremmin koossa kuin keksit.
Toivottavasti pidät reseptistä. Jos kokeilet reseptiä tai keksit omia muunnoksia, jätäthän kommenttia!
S. says
Ihania nämä reseptit, suuri kiitos niistä. 🙂 Joitain onkin tullut jo kokeiltua ja loput harkinnassa. 🙂 Tilasin jopa iherbistä tarvikkeita ihan näitä sinun reseptejä silmällä pitäen.
Tein tänään näitä keksejä lähes tismalleen ohjeen mukaan ja ohjeen mukaisilla aineilla. Erotuksena se, että käytin normaalisuolaista voita ja notkistin sen mikrossa. Lopussa tajusin, että olisikohan makeutta pitänyt tuon voin vuoksi vähän lisätä ja raaka taikina maistui melko neutraalilta – mutta valmiit keksit olivat juuri sopivan makeita!
Jäähtyessään kekseistä tulee sopivan koossapysyviä. Kiitos tarkasta ohjeistruksesta! Sulatin vielä vähän tummaa suklaata osaan koristeeksi ja keksit tekivät hyvin kauppansa myös ei-karpille puoliskolle. 😉
elviira says
Kiitos kommentista! Mukava kuulla että leipomukset maistuivat! Meilläkin mies (ei kovin karppi) tuumasi näistä kekseistä, että parhaita karppikeksejä joita on koskaan syönyt, ja juurikin tummalla suklaalla kuorrutettuna pyysi tänäänkin leipomaan.
iHerbistä löytää hyvän valikoiman tavaraa ja vieläpä halvalla. Täällä Suomessa tuntuu olevan ainakin vielä melkoiset ryöstöhinnat varsinkin luontaistuotekaupoissa, eikä valikoima kyllä päätä huimaa. Jotain mantelijauhoa ja kookosjauhoa onneksi saa jo isoissakin pusseissa ihan perus-Cittareista ja Prismoista.
Jenna says
Kokeilin tänään tätä ohjetta ja koska karppisokeria en omista niin jätin pois.. mahtaako tuo vaikuttaa koostumukseen suurestikin, nämä keksit nimittäin eivät koossa pysy vaikka jäähtyneet ovatkin? en pysty edes leivinpaperilta nostamaan kun hajoavat jauheeksi :/
elviira says
Hmm, käytitkö muuta makeutusta kuin toffeesteviaa? Karppisokerilla on taipumus kovettaa leivonnaisten rakennetta, joten se on kyllä oleellinen osa reseptiä. Toinen vaihtoehto on lisätä yksi muna, se pitää myös rakenteen koossa. Rakenteesta ei kyllä tule silloinkaan niin hyvää kuin ilman munaa ja karppisokerin kanssa.
AT says
Minäkin kokeilin näitä, erittäin hienojakoisella mantelijauholla ja heraproteiinilla. Taikinasta tuli niin kuivaa ettei toivoakaan tehdä mitään ? Lisäsin hiukkasen munaa, mutta näistä ainakin tuli melkoisen kuivia ja kovia. Olisikohan pitänyt vaan lisätä voita…?
elviira says
No voi harmi. Oliko mantelijauhoista poistettu öljyä? Silloin nimittäin mittasuhteet ovat erilaiset. Ainakin Ölmühle Sollingin mantelijauhoista on poistettu öljyä ja niillä tulee helposti liian kuiva lopputulos. Täällä olen höpissyt jotain asiasta: http://www.alakarpisti.com/sitruunapilvet/
Eli Ölmühle Sollingin jauhoja tulisi käyttää puolet vähemmän normaalirasvaisiin verrattuna.
Muuten en ymmärrä, mikä olisi voinut mennä pieleen…
Eccomi says
Nämä ovat niin hyviä, että voisin syödä koko pellillisen kerralla!!! KIITOS tästä reseptistä, keksit onnistuivat heti ekalla kerralla täydellisesti. Nyt alan testata muitakin täältä löytyviä herkkuja; uunissa onkin parhaillaan 1-2-3-leipä, ja nuo kukkakaaliduchesset varmaan seuraavaksi. Ihana blogi!!
elviira says
Mahtava juttu! Hienoa, että oli onnistunut ja maittava lopputulos. Toivottavasti muutkin reseptini miellyttävät!
Eccomi says
Heh, tein näitä jo toisen kerran kun tuli vieraita!! Ja koska mun karppausintoni on jatkunut jo monta vuotta niin toinen vieraista hyvin epäileväisesti kyseli, että “onko nää oikeita keksejä”… Sanoin, että no maista ja kerro, eikö olekin! 😉 Ja saatu palaute oli todella positiivista (eli ei karpiksi uskoisi), joten vielä toisen kerran: kiitos tästä reseptistä. 🙂 Se jää kyllä suosikkilistalleni!
elviira says
Kiitos kommentista! Loistavaa, että maistui vieraillekin!