Panna cotta on suosittu italialainen jälkiruoka, joka tarkoittaa keitettyä kermaa. Monissa resepteissä käytetään maitoa tai jopa kaiken maailman epämääräisiä kermakkeita. Tässä reseptissä sen sijaan on ainoastaan täyttä tavaraa: luomukuohukermaa. Kun mukaan lisätään aitoa vaniljaa ja koko lempeän pehmeä kermapilvi kuorrutetaan kipakan kirpsakalla mustaherukkakastikkeella, voi unohtaa hetkeksi pahan maailman ja vaipua nautinnon syleilyyn — ja vieläpä ilman sokerihumalaa!
|
Ravintoarvot | Proteiini | Rasva | Hiilihydraatit |
kcal |
Yhteensä: | 12.1 g | 122.8 g | 16.7 g | 1227 kcal |
Per annos jos yhteensä 4 annosta: | 3.0 g | 30.7 g | 4.2 g | 307 kcal |
Vinkkejä panna cotan tekoon
Liivate saattaa jäädä pieniksi paakuiksi kun sen sekoittaa kylmään kermaan. Yleensä se kuitenkin liukenee hyvin kuumaan seokseen. Joka tapauksessa on hyvä sekoittaa lusikalla koko ajan, kun lisää liivatteen turpoamaan kylmän kerman joukkoon, jotta paakkuja ei syntyisi. Yleensä liivate turvotetaan vedessä, mutta kerma toimii ihan yhtä hyvin. Neste mikä neste.
Jos sinulla ei ole aitoa vaniljaa, vaniljauute tai muu vanilja-aromi käy myös. Tai jos vaniljasokeri kuuluu käyttämiisi aineksiin, myös sitä voi laittaa tähän jälkiruokaan. Muuta tällöin erytritolin määrää oman makusi mukaiseksi. Toki panna cotta maistuu parhaimmalle, jos siinä käyttää aitoa vaniljaa. Myös jauhettu vanilja sopii hyvin.
Olen käyttänyt reseptissä 1 tl liivatejauhetta. Siitä tulee mukavasti koossa pysyvä ja lusikalla lohkeava lopputulos. Jos kuitenkin haluat todella jämäkkää tavaraa, niin voit käyttää 2 tl liivatejauhetta.
Jos käytät aitoa vaniljaa tai vaniljajauhetta, sekoita valmista, kuumaa seosta koko ajan, kun kaadat sen jälkiruokakulhoihin. Vaniljansiemenillä ja -jauheella on tapana painua kattilan pohjalle ja sekoittamalla varmistetaan, että jokaiseen kulhoon tulee siemeniä saman verran. Vaniljansiemenet uppoavat myös kulhojen pohjalle, joten jos keikautat panna cotat pois kulhoista esim. lautaselle, niiden pinta on täynnä pieniä mustia pisteitä,vaniljansiemeniä.
Kastikkeesta tulee tämän ohjeen mukaan paksua. Jos haluat ohuemman kastikkeen, lisää mukaan vettä niin paljon, että saat sopivan koostumuksen. Maista kastiketta ja lisää makeutetta mikäli tarvitsee.
Reseptin kehittelystä
Koska pidän kaikesta kermaisesta, ajattelin että panna cotta on helppo ja simppeli jälkiruoka. Mietin miten siihen saisi jotain jujua. Jossain mielen perukoilla kuulin sanan “ruusuvesi”. Halusin kokeilla miten se sopii tähän kermaiseen jälkiruokaan. Yksi teelusikallinen ei maistunut yhtään missään, kaksi vieläkin liian vähän, mutta kolme teelusikallista eli yksi ruokalusikallinen antoi juuri sopivan määrän makua. Liivatteenkin määrää piti vähän säätää, laitoin alussa liivatejauhetta vähän turhan reilulla kädellä. Panna cotta pysyy koossa näemmä vähemmälläkin määrällä.
Ajattelin, että perheeni ei kuitenkaan ole ruusuveden maun ystävä, joten kun tein tätä jälkiruokaa pari viikkoa sitten, jätin ruusuveden pois ja käytin vaniljatankoa sen sijaan. Koska meillä oli vielä tuoreita kotimaisia mansikoita, käytin niitä kastikkeeseen mustaherukoiden tilalla. En kyllä tässä vaiheessa vielä ollutkaan ajatellut laittaa mustaherukoita kastikkeeseen. Kaikki pitivät todella paljon jälkiruoasta, kirjaimellisesti vauvasta vaariin. Tai no, oikeastaan taaperosta vaariin.
Itsekin olin tyytyväinen lopputulokseen, mutta halusin tehdä jälkkäristä jännemmän. Siis ruusuvettä ja jokin kiva kastike. Marjoja kuitenkin kastikkeeseen, mutta mitä marjoja? Mustikat olisivat liian mitäänsanomattomia. Mustaherukoita kenties? Kyllä vain! Meillä onkin pihan perällä yksi ainokainen pensas (jos naapurin orapihlaja-aidan sisällä kasvavaa pensasta ja sen meidän puolellemme harottavia oksia ei oteta huomioon…), josta en ollut saanut aikaiseksi poimia vielä marjoja. Nyt oli siis tilaisuus. Mustaherukat sopivatkin hyvin yhteen ruusuveden aromin kanssa.
Niin, täytyy kyllä tunnustaa että taisi meikäläisenkin mitta tulla täyteen ruusuvettä. Siksi olen tässä lopullisessa reseptissä käyttänyt vaniljatankoa enkä ruusuvettä. Perinteisestihän panna cotta sisältääkin aitoa vaniljaa, ettei sen puoleen.
Vinkkejä variointiin ja koristeluun
Koristeluideoita:
- Ripottele vhh-keksien murusia annosten päälle
- Ripottele rouhittua tai raastettua tummaa suklaata annosten päälle (tämä on ehdoton lempparini! Tumma suklaa ja mustaherukka ovat mahtava yhdistelmä)
- Ripottele rouhittuja pähkinöitä annosten päälle
- Hakkaa hienoksi tuoretta minttua ja sirottele sitä annosten päälle, tai sekoita minttu mustaherukkakastikkeen joukkoon.
Variointi-ideoita:
Mustaherukoiden tilalla voit käyttää lempimarjojasi. Jos lasket hiilareita tarkkaan, niin ota eri marjojen erilaiset hiilihydraattimäärät huomioon. Soseuta marjat erytritolin tai stevian kanssa ja käytä kastikkeena.
Jos mustaherukoiden maku tuntuu liian vahvalta esim. lapsille, niin mansikat ovat loistava vaihtoehto. Pakastetut ja sulatetutkin käyvät. Määrä kannattaa ainakin tuplata. Itse käytin kastikkeeseen 200 g mansikoita. Tällöin jokaisen annoksen hiilarimääräksi tuli 4.1 g kun annoksia oli yhteensä neljä.
Jos pidät ruusuveden mausta, niin suosittelen sitä lämpimästi tähän jälkiruokaan. Lisää 1 rkl ruusuvettä kylmän kerman joukkoon ennen kuin lisäät siihen liivatteen turpoamaan. Jätä vanilja pois.
Leave a Reply