Aioin antaa näille jäisille herkuille nimen “Parempaa kuin kaupan mehujää”, mutta se ei olisi ollut kovin kuvaava, vaikkakin osuva. Sokerittomat sitruunaiset melonimehujäät selittänevät täysin, mistä näissä kohtalaisen terveellisissä helteisen olon viilentäjissä on kyse.
Ei tarvita kovin pitkää ainesosaluetteloa herkullisiin mehujäihin, jotka maistuvat kaikille heinäkuun helteissä tai muuten vain makoisaksi ja kevyeksi jälkkäriksi. Melonia, sitruunamehua ja vaniljasteviaa — siinä kaikki mitä tarvitaan!
|
Ravintoarvot | Proteiini | Rasva | Hiilihydraatit | kcal |
Yhteensä: | 2.3 g | 0.4 g | 28.1 g | 134 kcal |
Per mehujää, jos yhteensä 6 mehujäätä: | 0.4 g | 0.1 g | 4.7 g | 22 kcal |
Vinkkejä mehujäiden tekoon
Meloni kannattaa soseuttaa kunnolla. Välillä hunajamelonissa tuppaa olemaan kuoren alla ikävä kova kerros hedelmälihaa. Sen voi joko käyttää muihin tarkoituksiin, tai sitten vain varmistaa, että kovakin osuus soseutuu kunnolla. Näihin mehujäihin melonin tulisi olla kypsää ja pehmeää.
Sosetta kannattaa maistaa ennen kuin sen kaataa mehujäämuotteihin. Sitruunamehua tai vaniljasteviaa voi lisätä, jos omat makuhermot sitä vaativat. Kannattaa muistaa, että valmiissa mehujäissä on hieman vähemmän makua ja makeutta kuin pakastamattomassa seoksessa.
Reseptissä olevalla määrällä täyttää hyvin Ikean kuuden mehujäämuotin setin. Mehujäämuotteja ei kannata täyttää piripintaan, muuten sisältö tulee yli, kun tikut laittaa paikoilleen. Tämä kyllä lienee sanomattakin selvää…
Reseptin kehittelystä
Julkaisin englanninkielisessä blogissani reseptin Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän kunniaksi, suurin osa lukijoista kun on amerikkalaisia. Reseptissä oli hunajamelonista otettuja tähtikuvioita, mansikanpaloja ja mustikoita kuohuviinissä.
Koska hunajamelonia jäi tähtien leikkuun jälkeen jäljelle muutama sata grammaa, melonille piti keksiä jotain käyttöä. Olisihan palat voinut napsia jälkiruoaksi tai salaatin kanssa ihan tuosta vain, mutta kokeilunhaluisena tahdoin tehdä melonista jotain mielenkiintoisempaa.
Kehittelin yksinkertaisen sorbettireseptin hyödyntämään melonin jämäpaloja. Siihen tuli vain melonia, sitruunamehua ja vaniljasteviaa. Erittäin simppeli, mutta erittäin raikas ja maukas kesäinen jälkiruoka.
Mieleeni juolahti, josko sorbettisosetta voisi pakastaa mehujäämuoteissa. Koska sorbetti oli jo syöty, täytyi ostaa uusia meloneja mehujääkokeilua varten.
Aloitin hulppeasti 450 g:lla melonin hedelmälihapalasia, joihin lisäsin 2 rkl sitruunamehua ja 15 tippaa vaniljasteviaa. 450 g hedelmälihaa oli n. 3/4 kilon painoisesta hunajamelonista. Surautin kaikki sauvasekoittimella sileäksi soseeksi.
Sosetta oli mehujäämuotteihin nähden aivan liikaa. Puolikkaan melonin hedelmäliha olisi riittänyt kokeiluun vallan mainiosti. Aioinkin ensin käyttää puolikasta, mutta ahneus iski ja lisäsin ja lisäsin vain melonia.
Täytin kuitenkin mehujäämuotit soseella ja söin loput soseesta jälkiruoaksi. Laitoin täytetyt muotit pakastimeen, ja kurkkailin niitä varovasti tunnin välein. Viiden tunnin päästä mehujäät olivat valmiita. Sitten vain maistamaan.
Maku oli hyvä, joskin sitruunaa olisi saanut olla hieman enemmän. Rakennekin oli ihan ookoo, mutta mietin mitä pieni ksantaanilisä tekisi. Se voisi hyvinkin parantaa rakennetta.
Laskeskelin, kuinka paljon melonia tarvitaan täyttämään Ikean kuusi mehujäämuottia. Tämän pohjalta laitoin seuraavaan kokeiluun 300 g melonin hedelmälihaa, 2 rkl sitruunamehua, 15 tippaa vaniljasteviaa ja 1 mm ksantaania. Soseen määrä oli hitusen liian vähän, viimeisestä mehujäämuotista jäi puuttumaan noin senttimetrin verran.
Laitoin taas muotit pakastimeen ja odottelin kunnes melonisose oli täysin jäätynyt. Maussa oli mukavasti sitruunaa, mutta sitä olisi saanut olla ehkä vieläkin enemmän. Ksantaani paransi rakennetta, eikä sitruunamehu valunut mehujäämuotin pohjalle, niin kuin aikaisemmassa, ksantaanittomassa kokeilussa.
Seuraavaan kokeiluun laitoin 350 g hedelmälihaa, 2 rkl sitruunamehua, 15 tippaa maustamatonta steviaa ja 1 mm ksantaania. Määrä oli juuri hyvä. Ylimääräistä sosetta jäi pari ruokalusikallista, jotka katosivat nopeasti parempiin suihin. Tavallinen stevia sopi makeuttajaksi hyvin, mutta vaniljastevia antoi jännemmän ja hienomman maun. Sitruunan makua oli riittävästi, mutta 3 rkl sitruunamehua olisi ehkä antanut vielä kirpakamman sitruunaisen potkun.
Ai niin, välissä kokeilin limettimehuakin, koska sitruunat pääsivät loppumaan. Näissä mehujäissä pidän sitruunan mausta enemmän, joten sitruunamehu jäi lopulliseen reseptiin.
Kuvia varten tein vielä mehujäitä cantaloupemelonistakin. Niistäkin tuli ihan hyviä, joskin minulle ja perheelleni hunajamelonipohjaiset mehujäät maistuvat parhaiten.
Vinkkejä variointiin
Sitruunamehun voi korvata luonnollisesti limettimehulla. Myös 1 tl appelsiinisteviajuomajauhetta on kokeilemisen arvoinen. Jätä tällöin vaniljastevia pois, mehujäistä tulee muuten liian makeita.
Tarkan maistelun jälkeen uusi mehujääsuosikkini on makuyhdistelmä, joka syntyy hunajamelonista ja kirsikkasteviasta. Tarvitaan vain kaksi ainesosaa: 400 g hunajamelonia ja 1 tl kirsikkasteviajuomajauhetta, ja makuhermoja hivelevä jäinen viettelys on valmis! Maussa on muuten aivan selvästi häivähdys banaania. Kokeilkaa vaikka, jos onnistutte kirsikkasteviaa saamaan. Tällä hetkellä se on valitettavasti loppu iHerbistä ja Vitacostista, joista yleensä sitä hankin.
Leave a Reply