Viime viikolla lupailin tyrnistä pääruokaa, mutta tästä tulikin väsäys, joka käy aamupalasta iltapalaan. Maukas tyrniguacamole maustaa vaikka aamiaismunakkaan, sopii lounassalaatin kastikkeeksi tai iltapaladippailuun.
Tätä guacamolea kannattaa ehdottomasti kokeilla!
|
Ravintoarvot | Proteiini | Rasva | Hiilihydraatit |
kcal |
Yhteensä: | 6.2 g | 33.3 g | 9.9 g | 386 kcal |
Per ruokalusikallinen: | 0.0 g | 2.0 g | 1.0 g | 22 kcal |

Näillä mennään… Luomukermaviiliä ei valitettavasti löytynyt tähän satsiin.
Vinkkejä guacamolen tekoon
Tyrniguacamole on helppo ja nopea tehdä. Vielä nopeammin se syntyy tehosekoittimessa tai sauvavatkaimen terällisessä kulhossa. Laita tällöin kaikki ainekset kulhoon ja surauta tasaiseksi massaksi.
Koneella tehdystä guacamolesta saa myös sileämpää kuin haarukalla muussatusta, joten myös haluamasi rakenne vaikuttaa siihen, kannattaako guacamole sekoittaa käsin vai koneella.
Kermaviilin voi myös lisätä lopussa pyörteeksi guacamolen joukkoon, kuten alla olevassa kuvassa on tehty.
Guacamolen maku paranee, kun tahna saa seistä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin.
Reseptin kehittelystä
Alakarpisti viettää siis tyrnitammikuuta, kuten viime postauksessa mainitsin. Täksi viikoksi halusin kehittää pääruoan, jossa käytän tyrniä. Ideoita oli niin paljon, etten tiennyt mistä alkaa. Pääasiassa ajattelin lohta tyrnin kaverina. Tyrni voisi antaa pirteää makua, ja sen happamuus voisi leikata lohen rasvaisuutta. Uunilohesta tyrnimarjakuorrutteineen tuli ihan jees, mutta halusin kokeilla muutakin.
Seuraavaksi kokeilin lämminsavulohitahnaa, jossa käytin murskattuja tyrnimarjoja ja majoneesia. Herkku vei kielen mennessään, mutta tyrnimarjojen siemenet tökkivät. Kumma, että esimerkiksi lakkoja voi syödä tuosta vain siemenineen päivineen, mutta tyrnin siemenet tökkivät. No, kaipa se on tottumuskysymys. En ole kovin paljon tyrniä syönyt elämässäni, marjoina ainakaan.
Mietin, mitä muuta kuin majoneesia voisi käyttää sitomaan tahnaa ja pehmentämään makua. En nimittäin ole löytänyt mitään muuta sopivaa öljyä majoneesin tekoon kuin rypsiöljyn. Kaikki muut öljyt, joita olen kokeillut, maistuvat kamalilta majoneesissa. Ja koska rypsiöljy ei ole mikään terveystuote, en mielellään käytä sitä.
Pehmentävistä ja sitovista aineista mieleeni tuli avokado. Sen pitäisi nykytiedon mukaan olla terveellistäkin. Avokadosta ja tahnasta puolestaan tuli mieleen guacamole, joten päätin kehitellä tyrniguacamolen. Ei muuta kuin lohi ja majoneesi pois listalta ja avokadoa, murskattuja tyrnimarjoja, suolaa ja valkosipulia sekoittamaan. Tahna kuitenkin kaipasi jotakin lisää, ja taas ne hitsin siemenet tökkivät.
Ajattelin tyrnimarjojen vaihtamista tyrnimehuun. Mehu toimikin vallan mainiosti. Yleensä guacamolessa käytetään sitruuna- tai limettimehua. Tyrni toimi loistavasti tuoden samanlaista happamuutta ja teki guacamoleen keväisen pirteän vaaleanvihreän värin.
Mutta se jokin puuttui mausta. Ensiksikin valkosipulia meni oman makuni mukaan hitusen liikaa, joten yksi kynsi pois. Todelliset valkosipulin ystäväthän voivat lisätä vaikka koko sipulin, mutta omaan makuuni kaksi pienehköä kynttä on sopivasti.
Toisekseen, mausta puuttui vielä jokin elementti. Jokin, joka pehmentäisi makua. Laitoin guacamolea yskänlääkemittoihin, lusikallisen kuhunkin. Sitten lusikallinen jotain pehmentävää kuhunkin mittaan. Smetanaa, turkkilaista jogurttia, kermaviiliä, steviaa.
Pitkällisen maistelun ja maistattamisen tuloksena kermaviili vei voiton: siitä tuli pehmein ja parhain makuvivahde guacamoleen.

Tyrniguacamole muhkean gluteiinittoman vuokaleivän kanssa. (Klikkaa kuvaa, jos haluat leivän reseptisivulle.)
Vinkkejä variointiin
Itse lisään guacamoleen vielä pari tippaa steviaa. Stevia pyöristää mukavasti makua, joka muuten on aika hapan. Stevian tilalla voi käyttää ruokalusikallista tai kahta aina niin monikäyttöistä karppitomusokeria.
Guacamolea voi täydentää perinteiseen tapaan esimerkiksi hienonnetulla sipulilla tai tomaatilla. Murskattuja tyrnimarjojakin voi lisätä joukkoon, varsinkin, jos löytää pienisiemenisiä marjoja.
Mielenkiintoisen — ja täyttävän — lisän guacamoleen antaa hienoksi pilkottu salami.
Ensi viikolla pistetään suut makeiksi. Tulossa on varsinainen tyrnispesiaali 🙂
Leave a Reply